Keresés

Egyedi keresés

2011. május 15., vasárnap

Gyorshajtók ellen GPS adatokkal


Hollandiában nemrég nagy botrányt okozott, amikor kiderült, hogy a TomTom cég GPS eszközei által a felhasználók vezetési szokásairól gyűjtött adatbázist eladta a rendőrségnek, amely az adatokat feltehetően arra a célra használja fel, hogy olyan útszakaszokon helyezhessen el sebességmérő berendezéseket, amelyeken az átlagosnál több a gyorshajtás. Sokan már azon is felháborodtak, hogy a GPS készülékük rögzíti és továbbítja az adataikat; ez azonban nem újdonság, hiszen az újabb szoftverek szinte kivétel nélkül tartalmaznak olyan funkciókat, amelyekkel kikerülhetők a gyakran forgalmas útszakaszok, vagy amelyek értesítik a vezetőt az aktuális dugókról. Ehhez pedig az kell, hogy a sok százezer felhasználó sebességadatait a szoftver rögzítse és összesítse. A GPS szoftverek gyártói ezeket a statisztikai adatokat korábban is értékesítették önkormányzatok, minisztériumok részére, hogy elősegítség az úthálózat fejlesztését. Az okostelefonok piacának bővülésével ráadásul a szoftvergyártók a termékértékesítési bevételeik visszaesését igyekeztek az adatállományok értékesítéséből befolyó bevételeikkel kompenzálni.



A vevők közé így csatlakozhatott a holland rendőrség is. Hogy milyen céllal keresték meg a TomTom céget, erről hivatalos nyilatkozat nincs, de - fogalmazzunk így - nem kell túl nagy adag rosszindulat/logika ahhoz, hogy kitaláljuk. Nyilván nem a végrehajtott újratervezések száma érdekelte őket. 

A szoftver licencszerződésében a TomTom egyébként feltüntette, hogy a navigációs adatokat anonimizált módon felhasználja - így ehhez valójában a felhasználók hozzájárultak. Megjegyzem, az anonimizált adatok összegyűjtése adatvédelmi szempontból nem problematikus, hiszen - legalábbis a TomTom cég szóvívőjének állítása szerint - az adatállományból nem lehet visszakövetkeztetni az egyes felhasználók személyére:


Amennyiben ez valóban így van, addig a felhasználók legfeljebb csak bosszankodhatnak, vagy bojkottálhatják a cég termékeit. A cég szóvívője a fenti videóban vélehtően éppen ennek elkerülése miatt fogadkozott, hogy módosítják a licencmegállapodásaikat, és erre többet nem adnak lehetőséget.



Share |
Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz

Nincsenek megjegyzések:

Látogatók száma 2008. augusztus 5. óta:

Amplio Keresőmarketing
Internet.wyw.hu
Magyar Honlap Linkek
LinkBank